PASIVNO PREZRAČEVANJE

Pokličite nas:

051 439 370

Pasivno prezračevanje

Čist zrak za boljše počutje


Pasivno prezračevanje

Slab zrak v prostoru je pogost vzrok raznih obolenj. Slab zrak je posledica sproščanja škodljivih plinov, ki jih izločajo pohištvo, razne barve in laki ter cigaretni dim. Smrad in vlaga iz kuhinje, kopalnice in sanitarij, kot tudi CO2 dodatno vplivajo na naše počutje v prostoru. Neustrezno odstranjevanje vlage iz prostora povzroča neprijetno počutje in nastanek zidne plesni.

Vgradnja rekuperatorja vam na energetsko učinkovit način v prostoru zagotavlja zmeraj čist in svež zrak. Uživali boste v tišini, ker bo v prostor prihajal svež zrak kljub zaprtim oknom. Strupeni plini in prašni delci bodo ostali zunaj.

Umazan zrak, poln prašnih delcev, vlage, CO2 in neprijetnih vonjav, se odvaja iz kopalnic, sanitarij in kuhinje, v bivalne prostore pa se preko filtra dovaja svež zrak iz okolice. Odpadni zrak odda v rekuperatorju del svoje toplote svežemu zraku.

Dober zrak v prostoru in racionalna poraba energije ustvarjata bivalno ugodje.

Naraščujoče cene energije in težnja po zmanjšanju izpusta CO2 v ozračje sta privedla do sodobne gradnje objektov, kot so nizko energijske in pasivne hiše, kjer se uporablja vedno boljša toplotna iizolacija ter izolativnejša okna in vrata. Pri takšnih gradnjah je potrebno poskrbeti za dovod svežega zraka. Z uporabo rekuperatorjev se svež zrak segreje na račun toplote odpadnega zraka. Tako se doseže v prostoru zdrava klima brez hrupa, prahu, strupenih plinov in z idealno vlažnostjo. Znanstveno je dokazano, da imajo ljudje, ki živijo v premalo prezračenih prostorih, pogosteje zdravstvene težave kot na primer glavobole in alergije. Povprečen človek preživi 90 % svojega časa v zaprtih prostorih. Zato je ustrezno prezračen bivalni prostor zelo pomemben za kvaliteto bivanja.

Pasivno prezračevanje

Princip delovanja rekuperatorja je prikazan na sliki . Rekuperator je toplotni izmenjevalec, kjer izstopni zrak predaja svojo toploto vstopnemu zraku. Ventilatorja v rekuperatorju uravnavata pretok dovodnega in odvodnega zraka, filtri pa uravnavajo čistost zraka. Za primere, ko izstopni zrak ne mora dovolj segreti vstopnega zraka, ima rekuperator vgrajen električni grelec in termostat, ki uravnavata temperaturo vstopnega zraka.

Pasivno prezračevanje

Pasivno prezračevanje